Op 25 maart 2025 vond het BRTN-overleg plaats met de partijen van de bestuurlijke afspraken basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020 t/m 2025.
Tijdens het BRTN-overleg komen de betreffende contactpersonen van provincies, ministerie IenW, Rijkswaterstaat en waterschappen bijeen om de landelijke afstemming- en coördinatietaken te bespreken en relevante kennis te delen.
De belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van het BRTN, ontwikkelingen in waterrecreatie en andere relevante onderwerpen zijn gedeeld. Verder is de voortgang van de afstem- en coördinatietaken en monitoring en onderzoek besproken. Ook is de aanpak en planning voor het opstellen van de nieuwe bestuurlijke afspraken BRTN besproken.
Aandachtspunten gebruikers
Drie belangrijke aandachtspunten vanuit het BRTN-gebruikersoverleg* zijn besproken, waaronder:
- stremmingen en communicatie;
- ontwikkelingen met betrekking tot emissieloos varen;
- groei van het aantal regionale vignetten en dergelijke.
Op de laatste twee onderwerpen zijn verdiepende sessies afgesproken. Stremmingen en communicatie zal gezien de beheer, onderhoud en renovatie opgaven de komende jaren aandachtspunt zijn.
*Bij het gebruikersoverleg zijn de partijen HISWA-RECRON, Watersportverbond, Toerzeilers, KNRB en VNM aangesloten.
Monitoring en onderzoek
Op het gebied van monitoring en onderzoek is de stand van zaken gedeeld met betrekking tot het actualiseren en uitbreiden van informatie zoals de AI-boottelling en classificatie, het actualiseren van de economische factsheet en het Watersportonderzoek 2024.
Verder is ook afgesproken om een werksessie te organiseren over mogelijke classificatie en borging voor E&F-vaarwegen. Dit zijn fijnmazige vaarwegen voor kleine recreatievaart, waaronder sloepen.
Informatie stremmingen
Een aantal grote werkzaamheden op BRTN-vaarwegen, zoals bij het Julianakanaal, lopen binnenkort ten einde. Meer informatie over alle stremmingen zijn te vinden op vaarweginformatie.nl. Grote en/of langdurige stremmingen worden ook gedeeld via de online Varen doe je Samen! kanalen.
© Foto boven: Rijkswaterstaat
Vorig artikel Volgend artikel