Ruim 800 kilometer aan Friese wateren en oevers opgeschoond

http://opruimactie
23 oktober 2023  Laatste update: 26 oktober 2023

Van 7 tot en met 14 oktober 2023 vond de zevende editie van opruimactie Skjin Wetter plaats door heel Friesland. De centrale afsluiting was op 14 oktober in Leeuwarden. 

In totaal is er met de opruimactie 854 kilometer aan oevers, kanalen, grachten, sloten en wad opgeruimd. In totaal hebben 79 Friese organisaties meegeholpen aan de actie waaronder supverhuren, bootverhuren, duikverenigingen en De Waterscouts Duco van Martena.

Skjin Wetter heeft plaatsgevonden in negen gemeenten namelijk: Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Leeuwarden, Noardeast-Fryslân, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke. Het doel van de opruimactie is, naast het opruimen van zoveel mogelijk zwerfaval, bewustwording te creëren bij de inwoners van Friesland geven de initiatiefnemers aan.

Het belang van opruimen

“Jaarlijks komt er 50 miljoen kilo zwerfafval in onze natuur en leefomgeving terecht” zegt Lemke Statema, projectleider van Skjin Wetter. “Dat komt neer op 3 kilo per inwoner en dat gaat alléén nog over Nederland. Dat is enorm veel en toont aan dat acties als Skjin Wetter hard nodig zijn. Opruimen van het zwerfafval is enorm nuttig want ieder stuk komt terecht in de nascheiding en uiteindelijk kunnen er weer nieuwe producten van worden gemaakt.”

Volgens Statema kan er een groot verschil worden gemaakt als iedereen zich bewuster wordt van hun eigen consumptiegewoonten. Bijvoorbeeld door wegwerpverpakkingen zoveel mogelijk te vermijden en waar mogelijk te recyclen, hergebruiken en te repareren. Hierbij kunnen mensen meedoen aan lokale opruimacties en anderen aan te moedigen hetzelfde te doen.

Meer informatie en op de hoogte blijven kan via de website van Samen Fryslan Schoon.

© foto boven: Humphrey Paap via de Leeuwarder Courant 

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter