Waterrecreatie is van groot maatschappelijk en economisch belang voor Nederland

Elke Nederlander weet en voelt: Nederland en water horen bij elkaar. Ook in het buitenland zijn de begrippen Nederland en waterrecreatie sterk met elkaar verbonden. Het netwerk van waterwegen en meren is sinds jaar en dag bepalend voor het landschap in Nederland. Met technische hulpmiddelen en landschappelijke ingrepen zijn bijzondere waterstructuren ontwikkeld. Het is uniek hoe Nederland omgaat met water, met de bescherming tegen water, de beheersing van water, het gebruik van vaarwegen voor transport en de waarde van water voor ontspanning en sport.

toekomstvisie-waterrecreatie-uitsnede2
toekomstvisie-platbodem-enkhuizen

Wat is waterrecreatie?

De waterrecreant is iedereen die op, aan of in het water zijn vrije tijd doorbrengt, of een sport beoefent. Binnen de context van de Toekomstvisie gaat het specifiek over zeilen, motorbootvaren, sportvissen, kitesurfen, waterskiën, wakeboarden, sportduiken, kanoën, suppen en roeien. Nederland heeft bijna 2,6 miljoen waterrecreanten – een groep die aandacht verdient en die een grote maatschappelijke en economische waarde vertegenwoordigt. De omzet van de watersportindustrie evenaart die van de binnenvaart of de akkerbouw. De waterrecreatiesector is goed voor ruim 2,1 miljard euro omzet en geeft 20.300 mensen werk, die de ruim 2,6 miljoen Nederlanders plezier op het water geven.

Betekenis Waterrecreatie

Waterrecreatie is van toenemende betekenis. Niet alleen vanuit economisch perspectief, maar ook in relatie tot de kwaliteit van stad en platteland, natuur en landschap, wonen en werken, sport en gezondheid en cultuurhistorie en sociale samenhang. De Toekomstvisie Waterrecreatie 2025 beslaat waterrecreatie in al haar aspecten en diepgang. De Toekomstvisie beoogt de unieke waarden van Nederland als waterland ten volle te benutten. Het genieten van het water en het uitoefenen van vrijetijds- en sportactiviteiten aan, op en in het water is mogelijk voor iedereen. Daar wordt Nederland niet alleen mooier en aantrekkelijker van, maar het draagt óók bij aan een betere gezondheid, welzijn en economie.

toekomstvisie-hiswa2018-funsports-sub
toekomstvisie-varen-in-najaar-zeilboot

Acht ambities

Voor de toekomst van waterrecreatie in 2025:

  1. Waterrecreatie is er voor iedereen
  2. Waterrecreatie is laagdrempelig, gevarieerd en betaalbaar
  3. Waterrecreatie is er in en om de stad
  4. Waterrecreatie-gebieden zijn bereikbaar en staan in goede verbinding met elkaar
  5. Waterrecreatie als opstap naar watersporten op Olympisch niveau
  6. Nieuw water beschikbaar voor waterrecreatie
  7. Waterrecreatie is grenzeloos
  8. Waterrecreatie is veilig en duurzaam