Ervaar de Romeinse Limes

De Oude Rijn als blauwe ruggengraat van de erfgoedlijn Limes

Waterrecreatie Nederland werkt samen met Bureau Bolwerk en Hazenberg Archeologie aan het versterken van de beleving van de Romeinse Rijn. De Oude Rijn vormt de blauwe ruggengraat van de erfgoedlijn Limes.

Oude Rijn

De Oude Rijn is onderdeel van de BRTN, het landelijke basisrecreatietoervaartnetwerk. Daarnaast is de Oude Rijn onderdeel van het sloepennetwerk. De Oude Rijn vormde vroeger tevens de grens van het Romeinse rijk. Om de grensstreek te verdedigen werden langs de Rijn forten gebouwd om militaire legioenen te huisvesten. De Rijn was niet alleen militair als grens van strategisch belang, ook was de Rijn een belangrijke verbinding tussen het Duitse Rijnland en Brittannië. Eind september 2019 werd de Romeinse Limes voorgedragen voor een Unesco Werelderfgoedstatus door de colleges van gedeputeerde staten van Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.

Limes

De grens die van Katwijk aan Zee tot aan Nijmegen naar Xanten loopt wordt aangeduid met Limes (grens in het Latijn). Het project bouwt voort op een aantal Limes-gerelateerde arrangementen die vorig jaar zijn gelanceerd. Het project wordt gefinancierd door de provincie Zuid-Holland, Regio Holland Rijnland, Alphen aan den Rijn en Bodegraven-Reeuwijk.

© Bureau Bolwerk – Marinke Goosen

Ervaar de Romeinse Rijn

In het project ‘Ervaar de Romeinse Rijn’ worden de werelden van de waterrecreatie, de gastvrijheidseconomie en de cultuurhistorie beter met elkaar verbonden. Door deze werelden samen te brengen wordt er ingespeeld op meer beleving en een betere benutting, en daarnaast gebouwd aan een langdurige samenwerking tussen de betrokkenen. Door middel van deze verbinding worden het unieke verhaal en kenmerken van dit deel van de Limes route beleefbaar voor inwoners, bedrijven, recreanten en toeristen.

Denk hierbij aan het belang van de Oude Rijn als grens van het Romeinse Rijk en cruciale militaire verbinding, waterwerken en natuurlijk de Zwammerdam-schepen en scheepsbouw als lokale nijverheid. Hiermee wordt het Zuid-Hollandse deel van de Limes-route ook op kenmerkende wijze gepositioneerd in de Limes-route als geheel.

Het doel is dat ook vanaf het water, aansluitend op reeds bestaand aanbod op de wal, het Romeinse verleden van de Limes zichtbaar wordt. Werkzaamheden zijn gericht op:

  1. Een analyse met advies voor aanlegplekken en pleisterplaatsen, Romeins aanbod en overstappunten/verhuurpunten langs het water.
  2. Het ontwikkelen van ideeën en uitgangspunten voor ontwerp van steigerborden, bewegwijzering en oevermarkeringen. Inclusief een advies voor locaties langs de Limes.
  3. Het stimuleren en borgen van bestaande vaararrangementen langs de Limes in Zuid-Holland via sloepenroutes, georganiseerde (rond-)vaarten en arrangementen.
  4. Het versnellen van een steigervoorziening bij het Limes-bezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM Ipse de Bruggen te Zwammerdam.